Arvslott och laglott
Arvslott är den del av kvarlåtenskapen som en arvinge får genom arvsordningen eller testamente. Laglott är hälften av arvslotten. Det är något som en bröstarvinge alltid har rätt till, oavsett vad eventuellt testamente säger.
I denna artikel tittar vi på vad arvslott är och hur den förhåller sig till laglott. Vi visar bland annat vad som händer om det finns särkullbarn eller efterlevande maka och vad som gäller ifall den avlidne testamenterat bort sin egendom till någon annan.
Kontakta oss nu om du vill att en av våra jurister hjälper er med arvsfrågor.
Vad är arvslott?
Arvslott är en arvtagares del av kvarlåtenskapen efter någon som avlidit.
Så här fungerar det:
- När någon dör lämnar han eller hon som regel tillgångar och skulder efter sig. När man räknat bort alla skulder kallas det som är kvar av tillgångarna för kvarlåtenskap.
- Arvslott är den del av denna kvarlåtenskap som varje arvinge får – antingen genom den så kallade legala arvsordningen eller genom testamente.
- Hur stor arvslotten är beror dels på hur stora tillgångar som finns kvar efter att dödsboet betalat skulderna, dels hur många det är som ska dela på arvet.
Den legala arvsordningen
För att förstå när arvslotten kan bli aktuell får vi titta på den så kallade legala arvsordningen. Den baseras på den avlidnes släktskap och visar vem som kan ärva och i vilken turordning.
Lite förenklat ser det ut så här:
- Först ärver bröstarvingar. Barn, barnbarn och så vidare i nedstigande led.
- Finns inte bröstarvingar ärver föräldrar – hälften var.
- Om en förälder inte är i livet delar den avlidnes syskon på den förälderns lott. Ifall ett av dessa syskon är avlidet får dess avkomlingar (barn, barnbarn och så vidare) dela på syskonets lott.
- Finns inga syskon eller avkomlingar till syskon får den enda efterlevande föräldern hela arvet.
- Därefter ärver farföräldrar och morföräldrar, vilket av naturliga skäl är relativt sällsynt men det förekommer. Ärvdabalken definierar även vad som händer om det saknas farföräldrar och morföräldrar.
Den exakta legala arvsordningen framgår av 2 kapitlet 1-4 § i ärvdabalken. Vi rekommenderar att kontakta en jurist om du har frågor kring arvsordningen.
Arvslott för gifta par – makars arvsrätt
Som du ser finns inte gifta makar med i den legala arvsordningen. En efterlevande make ärver nämligen efter den avlidne maken direkt. Eventuella barn ärver inte något förrän bägge föräldrarna dött.
Det enda undantaget är om det finns särkullbarn, det vill säga barn som endast hör till den avlidne maken. Dessa har rätt till sin arvslott direkt efter bortgången.
Till skillnad från de arvingar som omfattas av arvsordningen har dock makar något som kallas för fri förfoganderätt. Det betyder att de får lov att använda egendom som de ärvt men de får inte ge eller testamentera bort den.
Laglott och arvslott – vad är det för skillnad?
Laglotten är den del av arvslotten som en bröstarvinge alltid har rätt till och den motsvarar hälften av varje bröstarvinges arvslott. En bröstarvinge är barn, barnbarn och så vidare till den avlidne.
Bestämmelser kring laglott finns bland annat till för att försäkra att bröstarvingar aldrig blir lottlösa, oavsett vad som står i eventuellt testamente.
Med andra ord: Bröstarvingar har alltid rätt till minst 50% av sin arvslott, oavsett vad eventuellt testamente säger.
OBS – jämkning av testamente krävs för att få laglott
Även om en bröstarvinge alltid har rätt till hälften av arvslotten krävs ändå att han eller hon påkallar jämkning av testamentet ifall denna rätt inte respekteras.
En sådan jämkning måste ske senast inom sex månader från det att bröstarvingen tagit del av testamentet. Detta bör göras skriftligt. Alternativt går det att väcka talan i tingsrätten. Ta gärna hjälp av en jurist för att säkerställa att det går rätt till.
Vad ingår i en arvslott eller laglott?
All form av egendom som den avlidne haft kan ingå i arvslotten, tillika laglotten – både fast och lös egendom.
Här är några exempel:
- Pengar på banken och kontanter
- Aktier, fonder och andra värdepapper
- Bostadsrätter
- Fastigheter
- Lösöre, exempelvis tavlor, möbler, dator, instrument, fordon med mera
Anlita en jurist för frågor kring arvslott och laglott
Undrar du vilken rätt du har till ett arv? Kan ni inte komma överens om hur arvet ska fördelas? Är du särkullbarn och vill jämka ett testamente?
Anlita en jurist eller advokat för att reda ut oklarheter och säkerställa att du inte går miste om din lagliga rätt till arv.
Oak Juristbyrå har duktiga jurister som kan ge dig rättslig vägledning och ett tryggt stöd genom hela processen.