Dödsbo – snabbguide för dödsbodelägare

När någon dör övergår den avlidnes egendom, skulder och avtal till ett dödsbo som är kvar tills arvskiftet är klart. De efterlevande som har direkt arv eller rätt till bodelning ansvarar för att ta hand om dödsboet och kallas för dödsbodelägare.

I denna artikel har vi sammanställt de viktigaste sakerna som ni som dödsbodelägare bör tänka på när ni förvaltar dödsboet.



Vad är ett dödsbo?

Ett dödsbo är en juridisk person som bildas automatiskt när någon dör. Det består av den avlidnes tillgångar och skulder. Dödsbodelägarna ansvarar för att reda ut dessa genom en bouppteckning. När dödsboets skulder betalats delas eventuella tillgångar upp mellan arvingarna. Detta kallas för arvskifte. Därefter upphör dödsboet.


Vilka är dödsbodelägare?

Dödsbodelägare är den eller de som enligt lag har rätt till direkt arv eller bodelning. Dessa ansvarar för att förvalta dödsboet eller delegera ansvaret till en utomstående.

  • Make eller maka som är vid liv är dödsbodelägare. Gemensamma barn är det bara om bägge föräldrarna avlidit.
  • Särkullbarn blir dödsbodelägare direkt        .
  • En universell testamentstagare som har rätt till hela eller del av dödsboet är dödsbodelägare.
  • Dessutom är sambo dödsbodelägare fram tills eventuell bodelning begärs. Sambo har dock ingen arvsrätt såvida det inte finns testamente.
  • Allmänna Arvsfonden blir dödsbodelägare ifall det saknas arvingar eller testamente.

Detta måste ett dödsbo göra

Det är mycket att tänka på i samband med ett dödsfall. Dessa punkter måste ni som är del av dödsboet gå igenom:

  • Informera om närmast anhöriga och övriga om dödsfallet.
  • Planera begravning: Den måste äga rum inom en månad.
  • Bouppteckning: Ska skickas till Skatteverket inom fyra månader.
  • Bodelning: Efter bouppteckningen görs bodelning om den avlidne var gift eller sambo.
  • Arvskifte: Dela upp arvet så att varje arvinge får sin arvslott. Tänk på att ingen bröstarvinge kan bli utan sin laglott, oavsett vad som står i testamente.
  • Avsluta olika konton, medlemskap, abonnemang och avtal. Banken spärrar automatiskt vissa av sina tjänster men ni måste ändå kontakta banken.
  • Kontrollera så att Skatteverket har rätt adress inför deklarationen nästa år.
  • Göra dödsboets inkomstdeklaration året därpå

Sedan kan det ofta finnas diverse annat också. Exempelvis att ta hand om den avlidnes husdjur, hämta tillhörigheter på sjukhus, se till att bilen är parkerad på lämplig plats och så vidare.

Skaffa dödsfallsintyg

Den eller de som ska ta hand om dödsboet kan behöva ett dödsfallsintyg med släktutredning för att få avsluta autogiron och avtal, samt att få prata med den avlidnes försäkringsbolag eller anlita en boutredningsman.

Fullmakt för den som ska representera dödsboet

Alla dödsbodelägare behöver inte nödvändigtvis vara engagerade i allt det praktiska. Det kan vara skönt att utse en person att hålla i trådarna.

Det kan till exempel vara änklingen, änkan, ett barn eller annan dödsbodelägare. Det kan även vara ett gemensamt barn som inte är dödsbodelägare, en sambo eller en utomstående, exempelvis en boutredningsman från en juristbyrå.

Alla dödsbodelägare signerar då en skriftlig fullmakt.


Den avlidne kan ha gjort en del av jobbet

Tänk på att den avlidne kanske redan har förberett en del saker innan sin bortgång för att underlätta för er som är efterlevande.

Om det finns ett testamente finns förutom uppgifter kring vem som ska ärva kanske information om att en viss person ska vara testamentsexekutor. Då förvaltar den personen dödsboet.

Den avlidne kan även ha samlat information om värdepapper, bankkonton, försäkringar, prenumerationer och övrigt i en pärm, bankfack, Livsarkivet eller något annat arkiv hos begravningsbyrå eller juristbyrå.


Bouppteckning

Gör en förteckning över den dödes tillgångar och skulder. Detta kallas för bouppteckning. Dödsbodelägarna kan göra det själv eller anlita en jurist eller begravningsbyrå. Bouppteckningen måste skickas till Skatteverket inom fyra månader.

Detta betalar dödsboet för

Dödsboet ska i första hand betala för begravning och bouppteckning. Är det ett gemensamt hushåll brukar även räkningar som rör det kunna betalas från den avlidnes konto. Vissa räkningar kanske inte behöver betalas – kontakta respektive tjänst och fråga.

Den dödes skulder

Dödsbodelägare / arvingar har inget personligt ansvar för den avlidnes skulder. Saknas pengar i dödsboet för att betala alla skulder kan det sättas i konkurs.

Det går att få ersättning från kommunen för begravning och bouppteckning ifall pengar saknas i dödsboet.

Läs mer om bouppteckning av dödsbo

Hur värderas ett dödsbo?

I första hand är det marknadsvärdet av tillgångarna som används när ett dödsbo ska värderas. I vissa fall kan dock bruksvärdet användas. Med bruksvärde menas marknadsvärdet av motsvarande saker i nyproducerat skick.

Om ni är osäkra på hur dödsboet ska värderas eller om ni som är dödsbodelägare inte kan enas kan det vara klokt att kontakta en värderingsman för att värdera det.


Arvskifte

När bouppteckningen är klar och har registrerats hos Skatteverket ska eventuella återstående tillgångar fördelas mellan arvingarna. Detta kallas för arvskifte. Det kan innebära att genomföra ägarbyte, uppdatera avtal och lösa bolån. Arvskiftet dokumenteras genom en skriftlig arvskifteshandling.

Läs mer om arvskifte i dödsbo


Låt en jurist hantera dödsboet

Det är mycket att tänka på i samband med ett dödsfall. Vid sidan av de praktiska aspekterna finns ofta också många känslor. Det kan därför vara skönt att få hjälp genom processen.

En familjejurist från Oak Juristbyrå kan agera boutredningsman och hjälpa er med dödsboförvaltning och dödsboavveckling, inklusive värdering av dödsboet, bouppteckning och arvskifte..