Delad vårdnad
Delad vårdnad, eller gemensam vårdnad som det heter rent juridiskt, innebär att föräldrarna delar på ansvaret för barnet.
I denna artikel berättar vi vad det innebär, hur man får delad vårdnad om man inte har det och vad som gäller om man skiljer sig.
Vad är delad vårdnad?
Med vårdnad menas rent juridiskt att ha ansvaret för barnets personliga förhållanden. Hit hör att se till att barnet är tryggt, får omvårdnad, utbildning och försörjning. Den som har vårdnaden för ett barn kan till exempel bestämma kring sjukvård, dagis, skolgång och passansökan för barnet.
Vårdnaden kan antingen vara gemensam eller ensam:
- Gemensam vårdnad: Bägge föräldrarna delar på ansvaret. Det är samma sak som delad vårdnad.
- Ensam vårdnad: En av föräldrarna har hela ansvaret.
Ni har automatiskt gemensam vårdnad om ni är gifta
Om ni som föräldrar är gifta när barnet föds har ni automatiskt gemensam vårdnad.
Är ni inte gifta får mamman ensam vårdnad. Ni kan dock komma överens om att vårdanden ska vara delad genom ett avtal som socialnämnden i kommunen får godkänna. I samband med detta behöver pappan bekräfta faderskapet hos socialnämnden.
Det går även att anmäla gemensam vårdnad senare direkt till Skatteverket. Som föräldrar kan ni också vända er till tingsrätten och begära att vårdnaden ska bli gemensam.
Delad vårdnad vid skilsmässa
Om ni skiljer er fortsätter ni att ha delad vårdnad för barnet om ni inte kommer överens om något annat. Detta oavsett om ni väljer att bo på varsitt håll eller tillsammans.
Ifall ni vill att en av er ska ha ensam vårdnad istället och ni är överens vänder ni er till familjerätten i kommunen eller till tingsrätten.
Vårdnadstvist om ni inte kommer överens kring delad vårdnad
Om en av er vill ha ensam vårdnad men den andre inte håller med eller om ni bägge vill ha ensam vårdnad blir det en så kallad vårdnadstvist.
Den börjar med att ni får gå på samtal hos familjerätten i kommunen. Lyckas ni inte komma överens om vem som ska ha vårdnaden för barnet går det att inleda en tvist i domstol. Det brukar dock ta ganska lång tid så det är alltid bäst om ni kan komma överens.
Det är alltid barnets bästa som är utgångspunkten för familjerättens och tingsrättens resonemang och beslut, inte föräldrarnas ”rättigheter”.
Bor barnet halva tiden hos vardera föräldern?
Ett vanligt upplägg är att föräldrar som är skilda eller som inte bor tillsammans turas om att ha barnet hos sig.
Det är dock ett vanligt missförstånd att delad vårdnad automatiskt innebär att barnet bor halva tiden hos vardera föräldern. Det är fullt möjligt för två föräldrar att ha gemensam vårdnad men att de avtalar om att barnet ska bo hos den ena föräldern hela eller större delen av tiden.
Ett sådant avtal har samma tyngd som en dom i tingsrätten. Tänk dock på att socialnämnden måste godkänna avtalet.
Barnet har rätt till umgänge
Barnet har rätt till umgänge med bägge föräldrarna, oavsett om det är delad vårdnad eller enskild.
Ifall det bor hos en av föräldrarna är det naturligt att umgänget med den andre föräldern sker genom att barnet och föräldern får träffa varandra då och då. Men kontakten kan även ske via videosamtal eller telefon.
Vad som är bäst för barnet ska alltid vara utgångspunkten. Bägge föräldrarna ansvarar för att barnet ska få den kontakt det behöver.
Underhållsbidrag vid delad vårdnad
Underhållsbidrag är ett ekonomiskt bidrag till den förälder som har hand om barnet större delen av tiden och därmed har en omkostnad.
Det är den andre föräldern som betalar bidraget och det är upp till er föräldrar att komma överens om hur stort det ska vara. Försäkringskassan har ett verktyg för att räkna ut en lämplig summa. Ni bör skriva ett avtal om underhållsbidrag när ni kommit överens.
Egentligen är det inte avgörande om det är ensam vårdnad eller delad vårdnad för barnet. Utgångspunkten är att ni som föräldrar ska dela på kostnaderna oavsett hur vårdnaden ser ut.
Bor barnet hos en av föräldrarna betalar den andre föräldern underhållsbidrag.
Men det kan även vara att barnet bor ungefär lika mycket hos er men att en av er har betydligt sämre ekonomi. Då kan det vara lämpligt att den andre föräldern bidrar lite extra.
Kan ni inte komma överens kan ni boka in ett samarbetssamtal hos kommunen genom att kontakta familjerätten.
Anlita en jurist för frågor kring delad vårdnad
Har du frågor som rör delad vårdnad? Funderar du över dina och barnets rättigheter eller kan du inte komma överens med den andre föräldern kring vårdnaden? Kontakta oss för att prata med en familjejurist. Vi agerar även ombud vid vårdnadstvist. Här kan du läsa mer om hur en vårdnadstvist går till.
Källor
- https://www.riksdagen.se/sv/dokument-och-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/foraldrabalk-1949381_sfs-1949-381/
- https://www.domstol.se/amnen/familj/foraldrar-och-barn/vardnad-boende-och-umgange/
- https://www.forsakringskassan.se/privatperson/foralder/for-foraldrar-som-inte-lever-ihop/barnet-bor-hos-dig/underhallsbidrag-fran-den-andra-foraldern