Vårdnadstvist
Om ni som föräldrar inte kan komma överens om vem som ska ha vårdnaden för barnet, var det ska bo eller kring rätt till umgänge kan du inleda en vårdnadstvist. I första hand försöker man komma fram till ett avtal via kommunens familjerätt. I andra hand kan man lösa tvisten i domstol.
Här berättar vi vad en tvist kring vårdnad, boende och umgängesrätt innebär, hur den går till och vad du bör tänka på.
Vad är en vårdnadstvist?
En vårdnadstvist är en rättslig process för att reda ut vad som gäller kring barns vårdnad, boende och föräldrars rätt till umgänge ifall ni som föräldrar inte kan enas.
I första hand vänder ni er till familjerätten för att få till en uppgörelse och ett avtal. Går inte det kan ärendet lösas i domstol.
Vårdnadstvist i 6 steg
Här sammanfattar vi hur en vårdnadstvist går till steg för steg:
1. Bestäm dig för vad du vill
Gör först klart för dig själv vilken linje du ska argumentera för.
Tänk på att svensk lag säger att det är barnets bästa som ska avgöra utfallet. Det är den linjen som kommunen och domstolen går på också.
Du gör därför klokt i att ha det för ögonen när du funderar på hur du ska agera och eventuellt argumentera gentemot den andra föräldern.
Det är upp till tre saker att ta ställning till. En tvist kan handla om en eller flera av dessa delar:
- Vårdnad: Med vårdnad menas det övergripande ansvaret för barnet, inklusive utbildning, trygghet, omvårdnad och försörjning. Det kan vara delad vårdnad (gemensam vårdnad) eller ensam vårdnad (en av föräldrarna har hela ansvaret).
- Boende: Barnet kan bo hos en eller båda föräldrarna. Även om ni har gemensam vårdnad i den meningen att ni delar ansvaret för barnet kan ni komma överens om att det ska bo hos en av er.
- Rätt till umgänge: Barnet har rätt till umgänge även med den förälder som det inte bor hos.
Det kan vara bra att ta kontakt med en familjejurist redan i detta första skede för att reda ut vilket upplägg som är bäst. Tänk dock på att du då får stå för kostnaden själv i detta skede.
2. Besök familjerätten i kommunen
Familjerätten i kommunen finns till för att kunna lösa tvisten i ett tidigt skede så att ni slipper ta ärendet till domstol.
Besöken är gratis och sekretessbelagda. Mötena leds av en eller två familjerättssekreterare. Många vårdnadstvister kan lösas redan här.
Det var tidigare frivilligt att besöka familjerätten men från 1 mars 2022 ska det ske informationssamtal hos kommunen innan ärendet kan tas till domstol.
Ifall det finns särskilda skäl kan ni som föräldrar erbjudas enskilda samtal.
3. Skriv avtal eller gå vidare till domstol
Om ni är överens efter samtalen hos familjerätten skriver ni som föräldrar avtal om boende, umgänge och vårdnad för barnet.
Avtalet är juridiskt bindande och har samma vikt som en dom i tingsrätten, givet att socialnämnden i kommunen godkänner det.
Om ni vill kan ni istället ansöka hos tingsrätten att ändra boende, umgänge eller vårdnad. Det kostar 900 kr. Det finns ingen blankett för detta utan ni skriver vad ni kommit överens om på ett vanligt papper som ni sedan signerar.
Tänk på att – Ett barn har rätt att ha tillgång till bägge föräldrarna, med vissa undantag. Respekterar ni inte detta blir inte avtalet godkänt.
Ifall ni inte är överens behöver ni få ärendet prövat i domstol.
4. Stämningsansökan
Att ta vårdnadstvisten till domstol innebär konkret att lämna in en stämningsansökan med ett yrkande om ensam vårdnad. Där behöver du redogöra för vilka omständigheter som bör ligga till grund för ett domslut.
Domstolen delger den andre föräldern som därefter får gå i svaromål. Det innebär att ta ställning till yrkandet och de omständigheter som lyfts fram i stämningsansökan.
Tingsrätten kommer samtidigt att hämta in information från socialregistret för att kontrollera om det funnits våld i hemmet eller andra omständigheter som kan påverka barnet negativt.
Ibland väljer domstolen att inhämta mer information från familjerätten. Då kommer en familjerättssekreterare att samtala med föräldrarna och i vissa fall även barnet.
Det kan även hända att domstolen beslutar om att en medlare ska försöka få föräldrarna att komma överens.
5. Huvudförhandling i domstol
Om ni som föräldrar trots ovanstående steg och åtgärder från domstolen fortfarande inte kan komma överens bestämmer tingsrätten ett datum för huvudförhandling (rättegång).
Tänk på att den är offentlig vilket innebär att vem som helst kan närvara. Därför kan många tycka att det är skönt att lösa vårdnadstvisten utan att ta den till domstol.
Domen kommer först några veckor efter huvudförhandlingen. Räkna med att det tidsmässigt brukar ta ungefär ett år från det att stämningsansökan lämnas in till dess att domen kommer. Denna långa väntan är en anledning att försöka lösa tvisten utan att ta den till domstol.
6. Eventuell överklagan
Är du inte nöjd med domen har du rätt att överklaga inom tre veckor från det att du fått beslutet. Du skickar då överklagan till tingsrätten men om den prövas sker det i hovrätten.
För att det ska bli aktuellt för hovrätten att ta upp vårdnadstvisten behövs först ett prövningstillstånd.
För att det ska beviljas krävs att det antingen finns anledning att tro att tingsrättens dom kan ifrågasättas eller att fallet kan vara vägledande för framtida rättsskipning.
Du har alltså rätt att överklaga men det är inte säkert att domen omprövas.
Tidsmässigt brukar det ha gått 18 månader från det att tingsrätten prövar ett fall till dess att omprövning eventuellt sker i hovrätten.
Ändra vårdnad, boende och umgänge senare?
Om ni som föräldrar vill ändra vårdnad, boende och umgänge för barnet i ett senare skede och ni är överens gäller följande:
- Ändra vårdnad: Vänd er till familjerätten eller tingsrätten.
- Ändra boende eller umgänge: Det räcker om ni skriver ett nytt avtal.
5 saker att komma ihåg
- Utgångspunkten för familjerätten och tingsrätten är att föräldrarna bör ha gemensam vårdnad för sina barn.
- Gemensam vårdnad innebär att föräldrarna fattar gemensamma beslut kring barnet. En förutsättning är givetvis att föräldrarna kan komma överens.
- Familjerätten och domstolen utgår alltid från vad som är bäst för barnet i en vårdnadstvist. Ibland är det växelvis boende mellan föräldrarna. Andra gånger är det att en av föräldrarna får ensam vårdnad.
- Barnets vilja vägs också in i domstolens beslut men den är inte avgörande. Generellt anses barnets vilja väga tyngre från och med tolv års ålder.
- Barn har rätt till kontakt med båda föräldrarna (men inte tvärtom) givet att det inte är olämpligt för barnets bästa.
Tips för att vinna en vårdnadstvist
- Utgå från barnets bästa i din argumentation.
- Visa att du försökt minimera påfrestningarna på barnet.
- Visa att du vill lösa tvisten. Var samarbetsvillig från början till slut och förbered dig på att kunna påvisa det.
- Var saklig och argumentera för vad som är bäst för barnet på ett objektivt sätt.
- Ha bevis. Att bara säga att den andre föräldern är våldsam eller är missbrukare räcker inte. Bevis kan exempelvis vara om du kan lyfta fram en brottmålsdom som vunnit laga kraft, kan uppvisa hotfull skriftlig korrespondens från den andre föräldern eller har vittnen.
- Behåll lugnet om du blir anklagad. Den andre föräldern kanske ljuger och anklagar dig felaktigt för diverse brott, olämpliga beteenden med mera. Reagera inte känslomässigt på detta utan argumentera istället sakligt. Anklagelserna kan vara en taktik för att få dig att tappa fattningen inför domstolen.
- Undvik svepande anklagelser mot och påhopp på den andre föräldern.
- Håll dig till sanningen – familjerätten och tingsrätten är rutinerade. De har sett och hört det mesta. Framstår du som en lögnare minskar dina chanser.
- Anlita en jurist. En familjejurist har erfarenhet av vårdnadstvister och kan vara ett stort stöd under hela processen, inte minst i förhandlingarna i domstol om ärendet går så långt.
Vad kostar en vårdnadstvist?’
En vårdnadstvist kan bli dyr men ofta behöver du bara betala en liten del av kostnaden.
Själva stämningsansökan till tingsrätten kostar bara 900 kronor. Däremot kostar det en hel del att anlita ett ombud. Du kan anlita en advokat men ofta är det billigare att anlita en jurist.
Exakt vad det kostar varierar mycket och beror på hur många timmar ombudet behöver lägga på tvisten och vad timtaxan är.
Räkna med att du behöver betala för mellan 20 och 80 timmar till ditt ombud. Om du räknar på en timtaxa på 2000 kronor blir kostnaden alltså mellan 40 000 och 160 000 kronor. Hemförsäkring eller rättshjälp kan dock täcka merparten av kostnaden (se nedan).
Om du vill har du rätt att föra egen talan och alltså inte anlita ett ombud. Då slipper du den kostnaden.
Det är dock inget vi rekommenderar eftersom dina chanser att vinna vårdnadstvisten ökar om du har ett kompetent ombud som känner till terrängen och som för din talan.
Vem står för kostnaderna?
Huvudregeln gör gällande att varje part bär sina egna rättegångskostnader (6 kap 22 § föräldrabalken).
Du betalar alltså för dina egna kostnader medan den andre föräldern står för sina. Hur mycket du betalar spelar ingen roll om du vinner eller förlorar vårdnadstvisten.
Det finns dock undantag då en av parterna helt eller delvis får stå för den andre partens kostnader.
Ersättning från hemförsäkringen
Din hemförsäkring har ett rättskydd som även kan täcka ombudskostnader vid vårdnadstvist upp till ett visst belopp. I skrivande stund är det maximala rättsskyddet mellan 130 000 och 400 000 kronor i de hemförsäkringar som finns i Sverige.
Ofta brukar hela beloppet vara tillgängligt vid vårdnadstvist. Självrisken brukar vara 20-25 procent.
Det innebär att om den totala kostnaden blir 40 000 till 160 000 kronor enligt vårt tidigare exempel och du har en hemförsäkring behöver du bara betala mellan 8000 och 40 000 kronor.
Kom ihåg att villkoren varierar mellan olika försäkringsbolag. Du behöver kontakta ditt försäkringsbolag i förväg.
Rättshjälp vid vårdnadstvist
Om dina rättegångskostnader inte täcks av en rättsskyddsförsäkring och du har ett ekonomiskt underlag på maximalt 260 000 kronor per år kan du ha rätt till rättshjälp.
Rättshjälp är ett ekonomiskt stöd från staten till vissa personer för att täcka bland annat advokat- eller juristkostnader.
Vid en vårdnadstvist är det vanligtvis tingsrätten som beslutar om rättshjälp, i den mån det behövs.
Anlita en jurist
Du kan höja dina chanser att vinna en vårdnadstvist genom att anlita en advokat eller jurist som ombud.
Oak Juristbyrå kan hjälpa dig igenom processen och även ge råd kring vilka alternativ som du kan överväga.
Ifall vi bedömer att dina chanser att vinna tvisten mot den andre föräldern inte är så stora berättar vi det så att du istället kan fokusera på att uppnå en samförståndslösning.
Kontakta oss idag så berättar vi hur vi kan bistå dig i frågor som rör vårdnad och umgänge.