Bouppteckning
När någon dör ska ni som ingår i dödsboet göra en bouppteckning. Det är en förteckning över den avlidnes tillgångar och skulder. Handlingen ska skickas in till Skatteverket senast inom fyra månader från dödsfallet.
Du kan göra bouppteckning själv eller ta hjälp av en jurist eller begravningsbyrå. I denna artikel berättar vi hur man gör och vad du behöver känna till.
Kontakta oss nu ifall du vill att en av våra jurister hjälper er!
Vad är bouppteckning? – Snabbguide
En bouppteckning är ett juridiskt dokument som visar vilka tillgångar och skulder en person som avlidit har. Den visar även vilka som är arvingar och testamentstagare (dödsbodelägare).
- Bouppteckningen fungerar som en ”legitimationshandling” som visar vem som får företräda dödsboet. Den behövs för att dödsboet ska kunna sälja den avlidnes bostad, fastigheter, mark, aktier och värdepapper samt avsluta konton på banken.
- Bouppteckningen ska göras inom tre månader och skickas in till Skatteverket för registrering inom fyra månader från dödsdagen. Därmed blir det en offentlig handling.
- Det är delägarna i dödsboet som ansvarar för att upprätta handlingen. Det brukar vara ett omfattande arbete.
- Ni kan upprätta bouppteckningen själva, men den måste verifieras av två utomstående förrättningsmän. Vi rekommenderar att anlita en jurist så att det blir rätt – speciellt om den avlidne hade många olika tillgångar och/eller skulder.
- Dokumentet används som underlag vid arvskiftet. Då fördelas kvarlåtenskapen enligt arvsordningen och eventuellt testamente så att var och en får sin arvslott. Det är därför det är viktigt att det går rätt till.
Hur gör man en bouppteckning? – Steg för steg
- Kalla alla delägare i dödsboet: Arvingar och testamentstagare bör samlas till en så kallad bouppteckningsförrättning i god tid så att alla dödsbodelägare får chans att vara med.
- Utse två förrättningsmän: Dessa ska vara utomstående och finns till för att bevittna och skriva under dokumentet. Med utomstående menas att de inte får vara arvingar eller testamentstagare. Endast en av dem måste närvara men bägge måste skriva under.
- Utse en bouppgivare: Den person av de efterlevande som bäst känner till dödsboets egendomar och skulder utses till ansvarig för att sammanställa all information. Det är ofta make, sambo, barn eller annan närstående i familjen. Det går med fördel att använda en jurist istället för att utse en bouppgivare.
- Sammanställning av tillgångar och skulder: Använd en blankett från Skatteverket för att redogöra för den avlidnes tillgångar och skulder så som de såg ut vid dödsdagen. Ta även med information om eventuell livförsäkring. Ifall ni använder jurist behöver ni inte använda Skatteverkets mall.
- Underskrifter: När ni är klara med bouppteckningen skrivs den under av bouppgivaren och försättningsmännen.
- Skicka bouppteckningen till Skatteverket: Skicka in i original och bestyrkt kopia. Dessutom ska bestyrkta kopior av vissa handlingar skickas in samt kopior av övriga handlingar (se nedan).
Behåll originalet efter Skatteverkets godkännande
Efter att Skatteverket godkänt bouppteckningen får ni tillbaka originalet. Det är en värdehandling som ni ska behålla och den bör därför förvaras på säker plats. Orsaken är att detta original fungerar som dödsboets identitetshandling.
Handlingar som ska bifogas med bouppteckningen
Förutom att ni ska skicka in bouppteckningen i original och som bestyrkt kopia till Skatteverket behöver ofta även andra handlingar skickas in i den mån de finns:
Bestyrkta kopior
För följande handlingar krävs bestyrkta kopior, det vill säga att de har vidimerats:
- Testamente
- Fullmakter
- Kallelsebevis (skriftlig kallelse till bouppteckningsförrättning)
- Begäran om bodelning av eventuell efterlevande sambo
- Överlåtelser av arv (arvsavsägelser och arvsavståenden)
- Andra relevanta handlingar
Kopior
För följande dokument räcker det att bifoga kopia (vidimering krävs inte):
- Registrerat äktenskapsförord
- Förordnande om boutredningsman
- Förordnande om förvaltare eller god man
- Kallelsebevis (ifall ni har postens kvitto på rekommenderat brev så duger det istället för vidimering)
Tips – Om den avlidne hade en make som avlidit tidigare och vars bouppteckning gjorts före 1 juli 2001 är det bra att bifoga den bouppteckningen också.
Vad kostar en bouppteckning?
Priset för en bouppteckning varierar mycket beroende på hur mycket extern hjälp ni vill ta in och hur komplext dödsboet är. Det brukar kosta cirka 5000 – 7000 kronor i grundpris att låta en begravningsbyrå eller juristbyrå göra jobbet, men det gäller ett enklare dödsbo.
Finns det många tillgångar och skulder behövs mer tid och då debiteras en timtaxa. Den ligger ofta på runt 1500 kronor per timme.
Om det varken finns företag eller fastigheter i dödsboet kan ni överväga att göra bouppteckningen själva. Samtidigt kan det vara skönt att överlåta det praktiska till en extern expert hur som helst. Kontakta gärna oss på Oak Juristbyrå om ni vill veta hur vi kan hjälpa er.
Beställa bouppteckning
Varje bouppteckning registreras hos Skatteverket och därefter är det en offentlig handling som vem som helst kan beställa. Det enda som behövs är personnumret på den som bouppteckningen gäller.
Förutsättningen är att den hunnit registreras hos Skatteverket. Det finns ingen bevakningsmekanism vilket innebär att du inte kan begära ut en handling som är under handläggning.
Utöver en vanlig bouppteckning går det att beställa tilläggsbouppteckning och dödsboanmälan via samma tjänst:
Du behöver bara ange personnummer för den avlidne samt din e-postadress så får du en kopia inom några minuter.
Beställa bouppteckning äldre än 1 juli 2001
Om den bouppteckning som du vill beställa upprättades före 1 juli 2001 finns den inte hos Skatteverket utan då får du begära den via Riksarkivet istället.
Ta hjälp av en jurist för bouppteckningen
Det är tillåtet med privat bouppteckning, att låta en privatperson ur dödsboet vara bouppgivare, men en bouppteckningsförrättning är ofta en komplicerad process. Samtidigt är en korrekt utförd bouppteckning en förutsättning för ett rättvist arvskifte.
Därför är vår rekommendation är att alltid anlita en jurist för er bouppteckning och låta arvodet bekostas av dödsboet.
Oak Juristbyrå har jurister med expertis inom bouppteckningar och andra frågor kring dödsbo, deklaration och arvskifte. Kontakta oss idag för en offert.
Vanliga frågor
Källor
- https://www.skatteverket.se/privat/folkbokforing/narenanhorigdor/bouppteckning.4.18e1b10334ebe8bc80001217.html
- https://www4.skatteverket.se/rattsligvagledning/edition/2023.14/340704.html#:~:text=Till%20en%20bouppteckningsf%C3%B6rr%C3%A4ttning%20ska%20arvsber%C3%A4ttigade,bouppteckningen%20vilka%20som%20varit%20n%C3%A4rvarande