Vi är din företagsjurist

Oak Juristbyrå är din företagsjurist, oavsett var i Sverige du befinner dig.

Vi kan hjälpa dig med det mesta som har med affärsjuridik att göra – aktieägaravtal och aktieöverlåtelseavtal, rådgivning och genomförande av företagsöverlåtelser, generationsskiften, fusion, likvidation och due diligence. Bara för att nämna några exempel.

Kontakta oss idag så återkopplar vår affärsjurist med dig redan inom ett dygn på vardagar.



    Kontakt med vår företagsjurist inom ett dygn

    1. Fyll i dina uppgifter i formuläret. Beskriv kortfattat vad ditt ärende gäller.
    2. Vår bolagsjurist återkopplar inom 24 timmar (på vardagar). Då har du möjlighet att berätta mer i detalj om ditt ärende.
    3. När ni har pratats vid får du ett erbjudande på vad uppdraget kommer att kosta. Därefter bestämmer du om du vill anlita oss eller inte.

    Vår affärsjurist kan hjälpa dig med:


    Aktieägaravtal & kompanjonavtal

    Tydliga och korrekta avtal mellan delägare är en förutsättning för ett långvarigt partnerskap. Vi hjälper er att utforma aktieägaravtal (för aktiebolag) och kompanjonsavtal (för alla typer av företag).

    Vår utgångspunkt är alltid att avtalet ska ligga till grund för en lång och lyckad relation mellan er som delägare.

    Ägarskifte & aktieöverlåtelseavtal

    Oak Juristbyrå är din rådgivare inför ert ägarskifte, såväl vid en fullständig aktieöverlåtelse som vid en inkråmsöverlåtelse. Dessutom bistår vi vid nyemission och börsintroduktion.

    Vi hjälper er att överlägga vad som är det bästa alternativet ur ett värderingsperspektiv och ur ett skatteperspektiv när ni ska sälja bolaget. Du kan även rådfråga oss kring trädabolag och laglig skatteplanering vid ägarskifte, företagsöverlåtelse och likvidation.

    Använd vår företagsjurist för att skriva ett juridiskt korrekt aktieöverlåtelseavtal som undviker de vanliga fallgroparna och som hjälper er att undvika framtida konflikt och tvistemål.

    Mergers & Acquisions – företagsfusioner

    Oak Juristbyrå är experter på Mergers and Acquisitions (M&A). Vår rådgivare har lång erfarenhet av att identifiera potentiella målföretag, inleda och leda förhandlingar samt driva processen från början till slut.

    Att anlita en M&A-rådgivare har många fördelar gentemot att anlita en företagsmäklare. En av de främsta fördelarna är möjligheten till skräddarsydd service och en relativt hög success rate.

    Läs mer om M&A

    Due diligence

    Inför en företagstransaktion är det av yttersta vikt att först göra en noggrann due diligence. Med vår företagsbesiktning säkerställer du att målföretaget lever upp till vad din motpart lovat. Vi hjälper att upptäcka eventuella fel och brister i verksamheten, till exempel dolda skulder, rättsliga hinder och bokföringsmässiga problem.

    Du undviker att ”köpa grisen i säcken” och dyker det upp nya saker genom undersökningen innebär det att du kan få ett bättre förhandlingsläge gentemot din motpart, eventuellt kräva att garantier utfästs.

    Läs mer om vår due diligence

    Generationsskifte

    Det är mycket att tänka på när det börjar bli dags för nästa generation att ta över verksamheten.

    Ni har mycket att tjäna på att planera för ert generationsskifte i god tid. Det gör att ni kan skapa tydlighet för arvingar och efterträdare samt reda ut eventuella frågetecken under ordnade former. Risken för osämja, missförstånd och tvist minskar när överlämnandet görs i tid.

    Det är också en skattefråga, trots att det inte finns någon arvsskatt i Sverige. Vår affärsjurist berättar gärna hur och hjälper er att se till så att övergången blir smidig för alla inblandade.

    Läs mer om generationsskifte

    Företagsfrågor i samband med skilsmässa

    Står ni inför en skilsmässa och en av er äger aktier i ett bolag kan det finnas goda anledningar att anlita en företagsjurist eller familjejurist. Oak Juristbyrå hjälper er med allt som har med bodelning att göra, inklusive hur aktierna och annan egendom ska värderas.

    Affärsjurist för avtalsskrivning

    Utöver aktieöverlåtelseavtal och aktieägaravtal kan vår bolagsjurist även hjälpa ert företag med andra typer av avtal och förhandlingar.

    Därmed kan ni potentiellt spara in på stora kostnader som annars kan uppstå till följd av missförstånd och i värsta fall tvist i domstol. Ett välskrivet avtal lägger grunden för långsiktigt goda affärsrelationer.

    Skatterätt & skatterådgivning

    Skatter behövs för ett fungerande samhälle. Men du som företagare ska inte behöva betala mer än nödvändigt.

    Vår skatterådgivare hjälper vi dig med skatteplanering. Med en god plan kan du undvika kostsamma misstag såväl i den dagliga verksamheten som i samband med en exit, försäljning av aktier i ditt företag, likvidation och generationsskifte.

    Arbetsrätt

    Oak Juristbyrå kan hjälpa dig i frågor som rör arbetsrätt oavsett om du är arbetsgivare eller anställd. Uppsägning eller avskedande kan vara tuffa, oavsett på vilken sida av bordet du sitter.

    Ibland är det tydligt vad lagen säger och vad som gäller. Andra gånger är det mer komplext. Oak Juristbyrå ger råd kring frågor som rör uppsägning, arbetsmiljö, anställningsavtal och anställningsvillkor. Vi kan även bistå med en jurist i händelse av tvist i Arbetsdomstolen.

    Oak Juristbyrå är din företagsjurist

    Att anlita Oak Juristbyrå som din företagsjurist innebär att du alltid får ett personligt bemötande.

    Vi har inga färdiga onlineavtal som vi stansar och säljer utan vår affärsjurist anpassar tjänsten efter varje klient.

    När du anlitar oss kan du därför vara säker på att få skräddarsydd hjälp av oss som affärsjuridisk byrå. Enligt oss finns inte ”one size fits all”. Juridiska tjänster måste anpassas efter dig som kund för att det ska bli rätt och bra.

    Tack vare våra systerföretag har vi en stark koppling till affärsvärlden, även utanför den strikt juridiska sfären. För dig som kund kan det medföra flera fördelar. Till exempel kan vi erbjuda en oberoende företagsvärdering i samband med en företagsöverlåtelse, M&A, bodelning eller när aktieägaravtal ska skrivas.

    Vanliga frågor och svar om våra tjänster inom bolagsrätt

    Vi erbjuder ett brett urval av tjänster inom bolagsrätt och företagsjuridik. Vi har bland annat spetskompetens inom:

    • Aktieägaravtal & kompanjonavtal
    • Ägarskifte & aktieöverlåtelseavtal
    • Övrig avtalsskrivning
    • Mergers & Acquisions (M&A), företagsförvärv
    • Due diligence / företagsbesiktning
    • Generationsskiften
    • Företagsfrågor i samband med skilsmässa

    Vi kan även hjälpa dig med sekretessavtal, uppdragsavtal, konsultavtal, tvistlösning och allmän rådgivning inom företagsrätt.

    Vi anpassar alltid våra tjänster efter dig som klient så att du får en skräddarsydd lösning som passar dina behov och blir till ett bra svar på din utmaning. Det gör att du slipper betala överpris för något som du inte har nytta av samtidigt som du säkerställer alla dina juridiska behov tillgodoses.

    Använd kontaktformuläret för att få svar snarast möjligt. Efter att du skickat in din anmälan får du oftast svar av oss inom ett dygn på vardagar.

    Vi arbetar fysiskt och digitalt över hela landet. Beroende på vad ditt ärende gäller kan vi besöka dig för ett möte nästan oavsett var i Sverige du befinner dig.

    Vår affärsjurist finns tillgänglig för rådgivning, avtalsskrivning och tvistelösning oavsett bolagsform. Merparten av de företag vi hjälper är aktiebolag – från fåmansbolag och småföretag till medelstora och stora bolag.

    Vi kan även bistå handelsbolag, kommanditbolag och enskilda firmor, men det beror på vilken typ av tjänst det gäller. Till exempel bistår vi inte vid försäljning och värdering av enskild firma.

    Tack vare samarbete med andra juristbyråer kan vi även erbjuda tjänster av en bolagsjurist med specialisering på fastighetsrätt och entreprenadrätt, inklusive fastighetsöverlåtelser, bostadsrätter, hyresrätter och mer.

    En affärsjurist eller affärsadvokat kan hantera alla typer av frågor som rör affärsrätt, ett arbetsområde som är tämligen brett.

    Utöver de uppgifter som en företagsjurist hanterar såsom exempelvis avtalsskrivning, tvister och förvärv, kan affärsjuristen vara involverad i immaterialrätt, arbetsrätt, skatterätt, konkurrensrätt, offentlig upphandling, skatterätt med mera.

    I praktiken används affärsjurist ofta synonymt med bolagsjurist och företagsjurist.

    En bolagsjurist eller företagsjurist som det också kallas arbetar med juridiska frågor som rör företag, exempelvis avtal, tvistemål, compliance, bolagsstyrning, fusioner och förvärv samt bolagsbildning.

    En bolagsjurist kan vara anställd på ett företag eller anlitas externt via en juristbyrå.

    I verkligheten används företagsjurist, bolagsjurist och affärsjurist ofta synonymt.