Arvskifte & arvsrätt – så fördelas arv
När någon dör görs en bouppteckning och därefter fördelas den avlidnes arv i det som kallas för arvskifte.
Hur tillgångarna ska fördelas kallas för arvsrätt. Den omfattar hur kvarlåtenskapen ska delas upp enligt den så kallade legala arvsordningen och eventuellt testamente.
I denna artikel tittar vi först på hur ett arvskifte går till. Därefter tittar vi på reglerna kring vilka som ärver enligt ärvdabalken, inklusive vad som gäller om det finns testamente.
Slutligen berättar vi vad som gäller vid arvstvist och hur du kan få stöd av en jurist eller advokat. Kontakta oss ifall du vill få kontakt med en idag!
Arvskifte – så går det till att dela upp ett arv
När någon dör ansvarar dödsbodelägarna för att sammanställa tillgångarna skriftligen i det som kallas för bouppteckning. Den ska skickas till Skatteverket inom fyra månader från dödsfallet.
Efter att bouppteckningen registrerats ska återstående tillgångar i dödsboet flyttas över till arvingarna. Detta kallas för arvskifte men man kan även höra uttryck som arvsfördelning eller arvsdelning. Detta är det sista steget i dödsboavvecklingen. Hit hör bland annat att lösa bolån, genomföra ägarbyten på bil och fastigheter, betala ut pengar från banken, samt uppdatera avtal.
Vad ni kommer överens om avslutas med att dödsbodelägarna undertecknar en arvskifteshandling. Det krävs endast om det är mer än en arvinge som ska ärva tillgångarna. Detta avtal ska inte skickas in till Skatteverket.
Här är några av de viktigaste sakerna att tänka på:
Byt ägare på egendomar och fastigheter
Som arvinge måste du anmäla dig som ny ägare för egendomar och fastigheter, exempelvis om du ska ärva hus, stuga eller tomt. För att göra det måste du ansöka om ny lagfart hos Lantmäteriet i den region där fastigheten ligger. Var redo att visa den senaste bouppteckningen.
Ifall den avlidne hade ett bolån kan du prata med banken där bolånet ligger. Ibland kan de hjälpa till med lagfarten också.
Flytta eller lösa bolån
Eventuellt bolån förs inte över automatiskt på den nye fastighetsägaren. Som arvinge får du antingen lösa ut lånet, kanske via ditt eget bolån, eller flytta över bolånet på dig.
Vad händer om en hyresrätt ska tas över?
Om du som är arvinge är make eller sambo till den avlidne och ska ärva hyresrätten behöver du bara kontakta hyresvärden och uppdatera avtalet.
Det går att ärva en hyresrätt om du hade en annan relation till den avlidne också, inklusive ärva via testamente, men då krävs hyresvärdens godkännande.
Ta ut pengar ur dödsboet hos banken
I samband med ett arvskifte ska även återstående pengar tas ut till arvingarna från den avlidnes bankkonto. Om en person har tillgång till kontona ansvarar han eller hon för att pengarna betalas ut. Ifall en representant för dödsboet får i uppgift att sköta bankärendena behövs en fullmakt från dödsbodelägarna.
Aktier och andra värdepapper kan antingen säljas eller så kan ägarbyte genomföras. Det kan vara enklare att sälja, men tänk då på att det kan bli kapitalskatt, beroende på sparform.
Banken behöver se arvskifteshandlingen, den registrerade bouppteckningen, eventuella fullmakter i original, samt eventuellt testamente.
Ägarbyte för bil, båt, motorcykel och andra fordon
Du behöver byta ägare på ett fordon hos Trafikverket innan du kan ta över eller sälja det. En dödsbodelägare, en representant för dödsboet eller en boutredningsman kan underteckna anmälan.
Lämna in vapen
Om den avlidne hade vapen kommer Polisen att skicka information om hur du ska lämna in dem. Om du vill behålla vapnen behöver du ansöka om att byta ägare hos Polisen.
Ta hand om övriga ägodelar
Ofta finns det en hel del andra ägodelar i ett dödsbo. Allt har inte nödvändigtvis ett pengavärde, men väl ett affektionsvärde. Det kan vara minnen, möbler, tavlor och annat.
Detta är ofta den jobbigaste delen av ett arvsskifte. Här behöver du bestämma dig för vilka saker som ska sparas och vilka som ska ges bort eller eventuellt slängas.
Ingen tidsgräns vid arvskifte
Till skillnad från bouppteckningen som ska vara inskickad senast inom fyra månader finns det ingen tidsgräns för arvskifte. Banken kan dock ha en gräns för hur lång tid du kan få hjälp med diverse ärenden som har med dödsboet att göra.
Vissa vill bli klara så snart som möjligt, andra föredrar att ta mer tid på sig för att inte behöva städa bort ett helt liv på en dag. Känn efter och avgör själv vad som är bäst!
Vi på Oak Juristbyrå rekommenderar att ta tag i de viktigaste sakerna direkt. Fördelning av fastigheter, fordon, lösa bolån och så vidare. Lösöre och bohag kan få ta den tid som du tycker känns lagom.
Läs mer om vad som händer när någon går bort i vår guide: Dödsbo – snabbguide för dödsbodelägare
Vem ärver? – Detta händer med arv enligt arvsordningen
Det är arvsordningen enligt ärvdabalken som avgör vem som ärver när någon går bort. Ärvdabalken är den lag som reglerar arvsrätten i Sverige.
Vem som ärver beror på om den avlidne var gift eller inte, om eventuella barn är gemensamma eller särkullbarn och huruvida det finns ett testamente eller inte.
Det kan verka invecklat men vi ska försöka göra det enkelt och gå igenom olika scenarios – välj det som stämmer in i er situation:
Arvstvist – orsaker & lösningar
Det är tyvärr inte helt ovanligt att en arvstvist uppstår efter att någon gått bort. Ofta är det syskon som inte kan komma överens om hur arvet ska fördelas.
Varför uppstår arvstvist?
Arvstvister uppstår ofta på grund av okunskap om vilka regler som gäller. En del upplever att vissa arvingar stressar på för att få arvskiftet ”överstökat” vilket kan göra att en känsla av osäkerhet smyger sig på. Ofta är kärnan att någon upplever sig orättvist behandlad. Det kan också vara mycket känslor inblandade efter att någon precis avlidit vilket inte gör saken lättare.
Det finns ett antal situationer då tvist är extra vanligt:
- Otydligt testamente – kan tolkas på flera sätt.
- Oklarheter kring testamentets giltighet och om det lever upp till formkraven.
- Någon av arvingarna känner sig missgynnad.
- En av arvingarna hävdar att den avlidne muntligen lovat en viss egendom.
- Osäkerhet kring värderingen av fastigheter, onoterade aktier, antikviteter och annat.
- Testamentet ger den avlidnes barn olika mycket i arv vilket väcker känslor och kan leda till att de som känner sig missgynnade blir extra noggranna i hur övrigt arv fördelas.
- Den avlidne hade en ny make och konflikt uppstår med barnen.
- När det finns egendom av extra högt värde, exempelvis en familjegård eller annan fastighet. Förutom det höga värdet kan vissa även önska att egendomen ska stanna i släkten.
8 tips för att undvika arvstvist
Det finns flera saker att göra för att undvika eller minska risken för arvstvist. Vi kan dela upp det i saker att göra i förväg och saker man kan göra efter dödsfallet.
Förbered för din egen bortgång:
- Skriv gärna testamente för att klargöra vad som gäller. Se till att det är tydligt och fyller alla formkrav, inklusive tar hänsyn till bröstarvingars rätt till laglott.
- Anlita en jurist för att försäkra att testamentet är korrekt så att det rimligen inte uppstår några oklarheter efter din död.
- Förvara testamentet säkert, gärna hos en juristbyrå.
Efter att någon gått bort:
- Ni som är dödsbodelägare bör samlas och gå igenom vad som ska göras i samband med arvskiftet. Första steget för att undvika arvstvist är att ni alla är med på vad som ligger framför er.
- Har ni en historik av arvstvister, osämja eller misstro generellt sett är det klokt att redan från början ta hjälp av en boutredningsman från tingsrätten. Det är en neutral person som ansvarar för att upprätta dödsboet.
- Du som individ kan med fördel även kontakta en advokat för att få råd om dina rättigheter, vilka möjligheter som finns och hur du kan agera.
- Det kan också hjälpa om ni tillsammans pratar med en jurist för att få råd om hur ni genomför bouppteckning och arvskifte utan att bli osams.
- Ni som är arvingar kan med fördel komma överens om en strategi för hur sakerna ska fördelas. Det är ofta enklare än att börja diskutera sak för sak. En strategi kan vara att dela upp egendomen i lika delar och sedan dra lott. Därefter kan ni byta enskilda saker med varandra, men då utan att någon ska känna sig tvingad. En annan strategi kan vara att lista allt på ett papper, inklusive överenskommet värde för varje ägodel. Sedan får ni i tur och ordning välja från listan.
Anlita en jurist för hjälp kring arvskifte och arv
Som du märker finns det många saker att ta hänsyn till kring arv och arvskifte. Lagen må vara tydlig, men det är inte sällan det uppstår frågor – och tyvärr också att släktingar blir oense.
Anlita en jurist eller advokat med god erfarenhet inom arvsrätt för att få hjälp med testamente, boutredning, bouppteckning, eventuell bodelning och arvskifte.
På så sätt går det hela snabbare, ni vet att allt går rätt till och ni får möjlighet ställa eventuella frågor till en fackkunnig person, vilket känns tryggt. Dessutom minimerar ni risken för osämja och tvist.
Skulle det finnas risk för arvstvist eller om det faktiskt blir en tvist, kan en advokat reda ut vad som är bäst för just dig i den situation du befinner dig i.