Fastighetsjurist

Oak Juristbyrå är din fastighetsjurist, alltid med ett personligt bemötande och alltid med skräddarsydda tjänster. Vår jurist kan hjälpa dig med de flesta ärenden som rör fastighetsjuridik.

Behöver du hjälp med allmän rådgivning i fastighetsfrågor, avtal, tvister, delgivning, myndighetsärenden – eller något annat? Kontakta oss idag för en offert!


Vad gör vi som fastighetsjurist?

Oak Juristbyrå hjälper fastighetsbolag, bostadsrättsföreningar, hyresrättsföringar, mäklare, byggföretag och privatpersoner med de flesta typer av ärenden inom fastighetsjuridik. En fastighetsjurist kan bland annat bistå med:

  • Rådgivning och avtalsskrivning – vid fastighetsköp, fastighetsförsäljning och uthyrning av fastigheter.
  • Tvister –vi agerar juridiskt ombud i tvistemål i domstol.
  • Delgivning – vi hjälper hyresrättsföreningar och bostadsrättsföreningar i ärenden som involverar delgivning och avhysning av hyresgäst respektive bostadsrättsinnehavare.
  • Myndighetsärenden – vår fastighetsjurist kan driva frågor och sköta kontakten med myndigheter rörande bygglov, markintrång och servitut. Vi överklagar även myndighetsbeslut.

Våra kunskapsområden

En fastighetsjurist från Oak Juristbyrå kan bland annat hjälpa dig med:

  • Skatterätt
  • Avtalsrätt
  • Fastighetsrätt, nyttjanderätt, hyresrätt och arrenderätt
  • Entreprenadrätt, exekutionsrätt och miljörätt
  • Planjuridik och byggjuridik
  • Sakrätt och servitut
  • Handel med fastigheter

Allmän och speciell fastighetsrätt

Som fastighetsjurist kan vi hjälpa dig med både allmän fastighetsrätt och speciell fastighetsrätt.

Den allmänna fastighetsrätten har att göra med relationer mellan avtalsparter. Till exempel en köpare och en säljare av en fastighet. Eller relationen mellan en fastighetsägare och hyresgäster eller bostadsrättsinnehavare.

Viktiga lagar:

  • Bostadsrättslagen
  • Jordabalken

Den speciella fastighetsrätten handlar om förhållandet mellan det allmänna – stat och kommuner – och fastighetsägare och andra som behöver hjälp med frågor kring fastighetsjuridik.

Viktiga lagar:

  • Anläggningslagen
  • Expropriationslagen
  • Fastighetsbildningslagen
  • Fiskelagen
  • Jaktlagen
  • Jordförvärvslagen
  • Miljöbalken
  • Minerallagen
  • Plan- och bygglagen
  • Skogsvårdslagen

När behövs en fastighetsjurist?

Det finns ett flertal situationer då expertisen från en fastighetsjurist behövs. Det kan vara för allmän rådgivning i fastighetsfrågor eller för att bli företrädd i ett särskilt ärende i domstol. Här är några vanliga exempel.

Fastighetsaffärer är ofta stora och komplexa affärer. De omfattar bland annat förhandlingar, besiktning och avtalsskrivande. Det är ett relativt komplicerat juridiskt område. Eftersom mycket pengar står på spel är det viktigt att det blir bra.

Det är en god idé att anlita en fastighetsjurist för de lite större fastighetsinvesteringarna, de som handlar om en hel hyresfastighet eller bostadsrättsförening eller större industri- och kontorslokaler. För de flesta bostadsaffärer och lokaler brukar istället en fastighetsmäklare kunna lösa uppdraget.

Att ansöka om bygglov för ett större projekt är tidskrävande och det är ett snårigt juridiskt område. Går ditt företag i planer på att bygga ut, expandera eller anlägga nytt är det klokt att anlita en fastighetsjurist i ett tidigt skede.

Samma sak gäller om du företräder en bostadsrättsförening eller hyresrättsförening och ni planerar att genomföra ett byggprojekt.

Det är inte ovanligt att det upptäcks fel, brister och andra problem i fastigheter. Till exempel kan det handla om byggnadsfel, brister som uppstått i samband med renovering, markproblem eller problem som orsakas av närliggande fastigheter.

En fastighetsjurist hjälper dig att avgöra vilka möjligheter som finns och vad som är bästa lösning.

Om ni vill omvandla en hyresrätt till en bostadsrätt ska hyresgästerna erbjudas att köpa respektive lägenhet med bostadsrätt. Det behövs god planering inför detta, inklusive en ekonomisk plan som visar insats och årsavgift.

Bostadsrättslagen anger hur processen ser ut, vilka tidsramar som gäller, hur priset regleras och vilka rättigheter hyresgästerna har. Det är klokt att anlita en företagsjurist för att hela denna process ska gå rätt till.

Som fastighetsägare har du ett stort ansvar och i värsta fall kan det bli anspråk på skadestånd från drabbade. Ett vanligt exempel är när någon halkar och slår sig för att entrén inte varit tillräckligt snöröjd och sandad på vintern. Snö eller is som faller från taket och orsakar skada är ett annat exempel, men det finns fler.

Har du som fastighetsägare fått skadeståndsanspråk på dig gör du klokt att kontakta en fastighetsjurist för att få råd kring hur ärendet hanteras bäst.

Som företrädare av en hyresrättsförering eller en bostadsrättsförening kan du få hjälp av en fastighetsjurist att reda hur olika lagar och regler påverkar er verksamhet. Ni kan till exempel få hjälp att dubbelkolla så att stadgar och rutiner är juridiskt korrekta och att ni inte glömt något viktigt. Om ni har problem med en hyresgäst eller bostadsrättsinnehavare kan vi hjälpa till med rådgivning och delgivning av beslut.

Om ert företag bedriver verksamhet i en industrifastighet eller annan fastighet som innebär miljörisker och kräver miljötillstånd kan en fastighetsjurist hjälpa er i hela processen. Från ansökan till godkännande, inklusive eventuellt överklagande.

Större byggprojekt kräver mycket planering, involverar många parter och det är mycket pengar som står på spel. Genom att anlita en fastighetsjurist säkerställer du att avtal och överenskommelser med entreprenörer och andra parter är korrekta och ger projektet en god nivå av skydd.

Vi hjälper dig om du fått avslag på ett myndighetsbeslut. Det kan till exempel handla om bygglov, etablering av servitut, ändring i fastighetsindelning, förvärv av lantbruksfastighet eller miljörelaterade ansökningar.

Genom att anlita en fastighetsjurist får du hjälp att avgöra om överhuvudtaget är lönt att driva frågan vidare. Väljer du att göra det hjälper vi dig för att maximera förutsättningarna för ett positivt utfall.

Vi är din fastighetsjurist i hela Sverige

Oak Juristbyrå har fastighetsjurister i Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Norrköping och resten av landet.

Kontakta oss och berätta vad du behöver hjälp med. Vi ser fram emot att hjälpa dig med ditt ärende!

Vanliga frågor och svar om fastighetsjurister

Kostnaden beror på vad du behöver hjälp med, hur lång tid uppdraget tar och hur omfattande det är. Vanligtvis kan det kosta mellan 1500 och 3000 kronor per timme att anlita en kvalificerad fastighetsjurist.

När du kontaktar oss och berättar vad du behöver hjälp med kan vi ofta lämna ett erbjudande inom 24 timmar på vardagar. Är ditt ärende brådskande kan vi ofta ta oss an det ganska omgående.

En fastighetsjurist är en jurist som fokuserar på frågor som rör fastigheter och fastighetsägande. Fastighetsrätt är ett brett område som bland annat omfattar rådgivning, avtalsskrivning, tvistelösning, miljö- och planfrågor, bygglov och hjälp med överklaganden hos myndigheter.

Ja våra jurister arbetar med såväl privatpersoner som företag.