Vi är din familjejurist

Oak Juristbyrå är din familjejurist, oavsett var du bor. Vi arbetar digitalt och på plats i hela Sverige.

Vi är med dig genom livets olika skeden, i glädje, i sorg och i vardagen däremellan.

Hos oss kan du exempelvis få hjälp med frågor som rör äktenskapsförord, samboavtal, skilsmässa, bodelning och vårdnadstvist.

Oak Juristbyrå är vid din sida inför bouppteckning, arvskifte och kring frågor som rör testamente.

Men även vid vardagligare ärenden som när du behöver författa gåvobrev, en generalfullmakt, samägandeavtal eller då du förbereder för ett generationsskifte.

Kontakta oss nu så återkopplar en av våra familjejurister dig inom 24 timmar på vardagar.



    Så får du kontakt med vår familjejurist inom 24h

    1. Fyll i dina kontaktuppgifter i formuläret och berätta kortfattat vad du vill ha hjälp med.
    2. En av våra familjejurister återkopplar med dig inom ett dygn på vardagar. I samband med det har du möjlighet att berätta mer om vad du vill ha assistans med.
    3. Vi berättar vad det kommer att kosta och då kan du ta ställning till om du vill anlita oss.

    Tjänster från vår familjejurist


    Oak Juristbyrå hjälper dig genom livets alla skeden med det mesta som har med familjejuridik att göra. Här nedan är ett urval av våra tjänster. Kontakta oss gärna om det är något annat du behöver hjälp med.

    Relationer

    Ibland blir det inte som man tänkt sig. Varje år skiljer sig i runda svängar drygt 40 000 människor i Sverige. Tråkigt, ja, men många gånger är det ändå rätt beslut.

    Oak Juristbyrå hjälper dig som funderar på att skilja dig eller som redan bestämt dig.

    Vi kan ge dig råd kring hur du kan agera inför din skilsmässa, vilka alternativ som finns, råd kring er bodelning och hur du bäst undviker konflikt.

    Hamnar du i tvist med din tidigare partner kan vi företräda dig som ombud i domstol.

    Läs mer om skilsmässa

    Ett bodelningsavtal är ett skriftligt avtal som behövs för att slutföra bodelningen i samband med skilsmässa. Det visar vad ni har kommit överens om vid bodelningen och innebär att ingen av er kan göra anspråk på den andres egendom senare.

    Kan ni inte komma överens är vårt råd att anlita en familjejurist för att gå igenom alternativen, utforma avtalet och eventuellt förhandla om det behövs.

    Är ni överens är det relativt lätt då det inte finns några särskilda formkrav. Ändå kan det vara skönt att låta en erfaren jurist ta hand om arbetet så att det blir korrekt och bra.

    Läs mer om bodelningsavtal

    Om ni som parter i en bodelning vid skilsmässa eller samboseparation inte kan komma överens kan en domstol utse en bodelningsförrättare. Det är samma sak som bodelningsman.

    Du eller ni kan föreslå för domstolen att Oak Juristbyrå ska vara er bodelningsförrättare ifall ni vill vara säkra på att en kompetent och opartisk familjejurist har hand om ert ärende.

    Läs mer om bodelningsförrättare

    Bodelning är vanligast i samband med separation, men det går även att göra under pågående äktenskap.

    Det kan exempelvis vara bra om en av er ska starta enskild firma och inte vill att den andre parten automatiskt ska dela på risken i händelse av bodelning. Ett annat skäl är att förbereda för ett äktenskapsförord under pågående äktenskap. Men det finns fler skäl.

    En familjejurist från Oak Juristbyrå hjälper er med råd och planering samt att genomföra bodelningen på ett korrekt vis.

    Läs mer om bodelning under äktenskap

    En samboseparation är enklare än en skilsmässa. Dels behövs bara bodelning om en av er kräver det och det måste då ske inom ett år från separationen. Dels är det bara så kallad samboegendom som delas om det blir en bodelning. Med det menas bostad och bohag som införskaffats under samboförhållandet.

    Likväl är det mycket som kan gå snett och det är exempelvis inte ovanligt att en av parterna hävdar att det inte var någon riktig samborelation då han eller hon köpte bostaden.

    Oak Juristbyrå kan hjälpa er att reda ut vad som gäller och vi kan även hjälpa dig som känner dig felaktigt behandlad i samband med en samboseparation.

    Ett äktenskapsförord är ett juridiskt bindande dokument som visar vad som ska vara enskild egendom (till skillnad från giftorättsgods) vid en eventuell bodelning.

    Ett samboavtal är motsvarigheten i en samborelation och avser då samboegendomen – bostad och bohag som införskaffats under relationen.

    Medan vissa kan tycka att det känns allt för formellt med ett sådant avtal anser vi på Oak Juristbyrå att det snarare kan bidra med tydlighet och trygghet i ett förhållande. Många är de tvister som hade kunnat undvikas om det bara funnits ett tydligt avtal.

    Vi hjälper er att utforma ett juridiskt korrekt äktenskapsförord eller samboavtal som är skräddarsytt efter er situation.

    Frågor som rör barn

    Även om ni som skiljer er är överens om hur ni ska dela upp umgänget med barnen kan det kännas tryggt att ha ett umgängesavtal.

    Om du av någon anledning inte litar på att din före detta make kommer att respektera din rätt att träffa ditt barn är det ännu viktigare att ha ett tydligt avtal att förhålla sig till.

    Oak Juristbyrå hjälper er att utforma ett bra umgängesavtal och kan även bistå om du blir utsatt för så kallat umgängessabotage – att din före detta hindrar dig från att umgås med ditt barn.

    Utgångspunkten vid separation är att föräldrarna har gemensam vårdnad för barnet. Men ibland går det bara inte. Det kan finnas goda skäl till att en av er ska få ensam vårdnad. Så kan det till exempel bli om den andre föräldern är missbrukare, använder våld eller saboterar ditt umgänge med barnen.

    En familjejurist från Oak Juristbyrå kan berätta om vilka alternativ som finns och hur du kan få ensam vårdnad – eller skydda dig mot sådana anspråk från din före detta partner. Vi kan även företräda dig i domstol vid vårdnadstvist.

    Läs mer om ensam vårdnad

    Underhållsbidrag kan bli aktuellt om ni separerat och ni har barn som bor varaktigt hos en av er. Då kan den andre behöva kompensera för de kostnader som den vårdnadshavande parten har. Det kan även bli aktuellt ifall ni har barnen växelvis men en av er har mycket bättre ekonomi.

    Kan ni inte komma överens om underhållsbidraget ska ni i första hand vända er till familjerätten i kommunen för samtalsstöd. Lyckas inte det kan ni vända er oss som familjejurist för att få till en tvistlösning.

    Inför döden

    Tydlighet är viktigt, inte minst när du lämnar ett arv efter dig. Att skriva ett välgenomtänkt testamente underlättar för dina anhöriga den dagen då du går bort.

    Oak Juristbyrå hjälper dig att skriva ett korrekt testamente som minskar risken för tvetydigheter och tvistemål.

    Vi kan även hjälpa er som är gifta med ett inbördes testamente för att klargöra vad som gäller med tillgångarna i förhållande till arvingarna när en av er dör.

    Dessutom kan vi agera testamentsexekutor.

    Läs mer om testamente

    Med en framtidsfullmakt säkerställer du att det finns en eller flera personer som har rätt att företräda dig om du en vacker dag inte längre har förmågan att själv sköta vissa saker. Det kan exempelvis vara att betala dina räkningar eller säga upp avtal.

    Vi hjälper dig att utforma en framtidsfullmakt som är juridiskt korrekt och ger fullmaktshavaren de befogenheter som du önskar.

    När någon dör

    I samband med att en anhörig går bort kan en familjejurist från Oak Juristbyrå hjälpa dig med det rättsliga såväl som mycket av det praktiska.

    Först ska ni göra en bouppteckning för att sammanställa den avlidnes tillgångar och skulder. Var den som gått bort gift ska det oftast ske en bodelning. Därefter ska återstående tillgångar fördelas i arvskiftet.

    Oak Juristbyrå hjälper er genom samtliga steg. Dessutom kan vi bistå med dödsboförvaltning för att ta hand om övriga praktiska frågor för dödsboet.

    Genom att anlita oss slipper ni lägga tid och energi på det praktiska. Dessutom minskar det risken för tvist mellan arvingar.

    Ibland händer det tyvärr att den avlidne lämnat efter sig ett testamente som är svårtolkat – eller som en eller flera av arvingarna anser är felaktigt. Oak Juristbyrå kan bistå vid jämkning och klander av testamente samt i händelse av arvstvist och så kallad laglottskränkning.

    Läs även gärna vår artikel om arvslott och laglott

    Övriga familjejuridiska tjänster

    Ska du ge bort något värdefullt som exempelvis aktier, en fastighet, bilen eller pengar är det smart att upprätta ett gåvobrev.

    Det röjer undan alla tvivel om vad gåvan avser och vem som faktiskt är mottagaren. Särskilt noga är det om gåvan är förskott på ett arv eller om den ska vara enskild egendom.

    Genom ett gåvobrev har du ett juridiskt avtal som skapar tydlighet inför framtiden. En familjejurist från Oak Juristbyrå hjälper dig gärna att utforma ett gåvobrev som är juridiskt korrekt.

    Vill du ge en annan person oinskränkt rätt att företräda dig behöver du upprätta en generalfullmakt. Oak Juristbyrå kan utforma en korrekt fullmakt. Vi kan också berätta om vilka fallgropar som bör undvikas och vilka eventuella konsekvenser som du bör tänka på.

    Ett samäganderättavtal eller samägandeavtal reglerar hur gemensam egendom ska skötas. Det är exempelvis vanligt när vänner köper ett fritidshus tillsammans eller när syskon ärver en fastighet.

    Oak Juristbyrå hjälper er att författa ett tydligt samäganderättsavtal som skapar trygghet i ert gemensamma ägande.

    Finns det en familjegård, en stor jordbruksfastighet, skogsfastighet eller företag i familjen är det ofta klokt att fundera över generationsskifte i god tid.

    Det skapar tydlighet mellan arvingar och säkerställer att alla är med på noterna innan dagen kommer då du lämnar jordelivet.

    Ta hjälp av Oak Juristbyrå familjejurist för att gå igenom möjligheterna och hur generationsskiftet kan gå till i praktiken.

    Oak Juristbyrå – din familjejurist

    Oak Juristbyrå är med dig genom livets olika skeenden. Oavsett om du behöver hjälp vid ett enstaka tillfälle, då och då eller vill känna tryggheten av att ständigt ha en duktig familjejurist vid din sida.

    Våra klienter uppskattar oss för vår personliga service. Vi tror inte på att ”one size fits all” fungerar. Istället får du alltid skräddarsydd familjejuridisk hjälp när du kontaktar oss – oavsett om det handlar om ett avtal eller en invecklad tvist.

    Kontakta oss idag och berätta vad du behöver hjälp med så berättar vi vad vi kan göra för dig.

    Vanliga frågor om våra tjänster inom familjejuridik

    Vi kan hjälpa dig med de flesta juridiska tjänster som behövs under livets olika skeden. Här är ett urval av de tjänster som familjejurist erbjuder:

    • Arvskifte
    • Arvstvist
    • Avtal
    • Avtalsbrott
    • Bodelning under äktenskap
    • Bodelning vid dödsfall
    • Bodelning vid skilsmässa
    • Bodelningsavtal
    • Bostadskontrakt
    • Bouppteckning
    • Dödsboförvaltning
    • Faderskapstvist
    • Framtidsfullmakt
    • Frågor kring ensam vårdnad
    • Frågor som rör förmyndarskap
    • Generalfullmakt
    • Generationsskifte
    • God man
    • Gåvobrev
    • Hjälp vid umgängessabotage
    • Inbördes testamente
    • Jämkning av testamente
    • Klander av testamente
    • Köpeavtal
    • Laglottskränkning
    • Personlig juridisk rådgivning
    • Samboavtal
    • Samboseparation
    • Samäganderättsavtal
    • Skadestånd
    • Skilsmässa
    • Testamente
    • Testamentsexekutor
    • Tilläggsbouppteckning
    • Tvist kring underhållsbidrag
    • Umgängesavtal
    • Vårdnadstvist
    • Äktenskapsförord

    När du kontaktar vår familjejurist via formuläret får du oftast svar redan inom ett dygn på vardagar. Hur lång tid det sedan tar innan vi slutför uppdraget beror på vad det gäller och hur komplext det är. Ofta har vi möjlighet att hjälpa dig extra snabbt ifall det brådskar.

    Priset för en familjejurist eller familjeadvokat beror på typ av uppdrag, längd och omfattning. Som en riktlinje kostar en familjejurist mellan 1500 och 3000 kronor per timme. Vi kan erbjuda fast pris på flertalet av våra tjänster.

    Vi har ett brett tjänsteutbud inom familjejuridik och vi erbjuder alltid skräddasydda tjänster. När du kontaktar oss får du svar snabbt – inom 24 timmar på vardagar – och våra priser är rimliga.

    Absolut! Utöver familjejurister har vi en duktig företagsjurist som kan hjälpa dig med det mesta som har med företagande och affärsrätt att göra, inklusive ägandefrågor i samband med bodelning och arvskifte.